Om optimaal te kunnen genieten van je vijver is het belangrijk dat de waterwaardes zo goed mogelijk zijn zodat de vissen gezond blijven en zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. De waterwaardes zijn dus belangrijk voor de levende wezens, maar het is ook bevorderlijk voor de plantengroei en andere biologische processen. Het juiste filtersysteem is natuurlijk belangrijk om de afvalstoffen in het water af te breken, het eindproduct is hierbij nitraat, wat uiteindelijk in het vijverwater terecht komt. Om te controleren of het filter goed zijn werk doet is het belangrijk om de waterwaardes te controleren. Verder zijn er nog andere belangrijke waardes waarop het filter geen invloed heeft. Daarom is het dus altijd belangrijk om de waterwaardes goed in de gaten te houden.
Welke waterwaardes zijn belangrijk voor het vijverleven en het vijverwater?
Er zijn verschillende waterwaardes die elk in het juiste niveau in de vijver terecht moeten komen om een goed biologisch evenwicht en een gezonde vijver te realiseren. De meest voorkomende waterwaardes die we regelmatig testen voor een optimale waterkwaliteit zijn de pH, gH, kH, NH3/NH4, NO2, NO3, O2 en PO4.
pH-waarde
De pH-waarde geeft aan hoe zuur water is. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het water is. Voor een vijver schommelt een goede pH-waarde tussen de 7 en 8,5. Bij een te lage of hoge zuurgraad en pH-waarde kunnen vissen gestrest raken. Hierdoor neemt hun weerstand af en kunnen ze ziek worden. Het is dus belangrijk op tijd in te grijpen als de pH-waarde niet op de juiste manier in de vijver aanwezig is. Klik hier voor alle producten om de pH-waarde te verbeteren.
gH-waarde
De gH-waarde bestaat uit de gezamenlijke hardheid van het water en wordt bepaald door calcium en magnesium. Een goede gH-waarde voor vijverwater ligt tussen de 8 en 12. Als de gH-waarde in balans is kunnen waterplanten en micro-organismen optimaal functioneren. Door de verschillende weersinvloeden wordt het vijverwater voortdurend onthardt en is het cruciaal regelmatig de gH-waardes te controleren. Klik hier voor alle producten om de gH-waarde te verhogen.
kH-waarde
De kH-waarde ofwel de carbonaathardheid is een belangrijke graadmeter voor het milieu van de vijver. Carbonaat ontstaat door binding van vrij koolzuur aan calcium en of magnesium. Een goede kH-waarde in de vijver ligt tussen de 6 en 10. De kH-waarde is ook belangrijk voor het stabiel houden van de pH-waarde. Klik hier voor alle producten om de kH-waarde te verhogen.
Zuurstof (O2)
Water kan een maximaal gehalte zuurstof dragen, dat is afhankelijk van de watertemperatuur. Bij 10 graden watertemperatuur, kan water 11,3 mg zuurstof per liter water vasthouden. Bij 20 graden is dit nog maar 9,2 mg. En bij 30 graden maximaal 7,8 mg. Dat is de theorie, maar in praktijk wordt er in je vijver constant zuurstof verbruikt. Je snapt daardoor dat dit gehalte in je vijver altijd lager is. Het zuurstofgehalte in je vijver moet voldoende op peil blijven, voor normale vijvers is dat ongeveer 6 mg zuurstof per liter water. Voor koivijvers gaan we liever naar de 8 mg zuurstof per liter.
Fosfaat (PO4)
In elke vijver komen fosfaten voor. Fosfaten zijn afvalstoffen van visvoer en van vissen. Fosfaten zijn een voedingsstof voor de waterplanten in de vijver en dragen dus bij aan goede plantengroei. Is de fosfaat waarde in de vijver hoger dan 0,5 dan is het gehalte te hoog. Dit hoeft niet schadelijk te zijn voor de vissen maar kan wel zorgen voor een sterke toename in algengroei. Klik hier voor alle producten om algen tegen te gaan.
Schadelijke stoffen die in het vijverwater aanwezig kunnen zijn
Ammoniak-ammonium (NH3/NH4)
Vissen produceren afvalstoffen en die worden omgezet in ammoniak. Deze afvalstoffen bestaan bijvoorbeeld uit de uitwerpselen, voedselresten of plantenresten. Ammoniak is giftig en een kleine concentratie kan al grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de vissen. De ideale waarde voor ammoniak is dan ook 0 - alles boven 0 is dus al aan de hoge kant. Het meeste ammoniak (NH3) wordt omgezet naar ammonium (NH4). Is het ammoniakgehalte veel te hoog dan kunt je twee dingen doen, heel veel water verversen of Toxivec gaan gebruiken. Klik hier voor alle producten om het ammoniak gehalte te verlagen.
Nitriet (NO2)
Nitriet wordt geproduceerd uit ammoniak door bacteriën in het filter. Nitriet is giftig en kan bij een te hoge concentratie gevaarlijk zijn voor de vissen. Een goede nitriet waarde dient tussen de 0 en 0,2 milligram per liter te liggen. Klik hier voor alle producten om het nitriet gehalte te verlagen.
Nitraat (NO3)
Een normale hoeveelheid nitraat is niet schadelijk voor vissen. Nitraat voedt de aanwezige waterplanten in de vijver en zorgt er tevens voor dat de waarde van de nitraat stabiel blijft. Een ideale nitraatwaarde ligt tussen de 0 en 20 milligram per liter. Een te hoog nitraatgehalte kan opgelost worden door het water te verversen.
Andere waterwaarden in het vijverwater
Er zijn natuurlijk ook waterwaardes die we kunnen meten maar die normaal gesproken niet te veel in het vijverwater voorkomen. Denk hierbij aan ijzer (Fe), koper (CU) en chloor (CI). Deze waardes kunnen bij een te hoog gehalte voor grote problemen zorgen maar zijn dan vaak per ongeluk in het water terecht gekomen door gebruik te maken van verkeerde producten of materialen.
Hoe test je de waterwaarden in het vijverwater?
Er zijn verschillende manieren waarop je vijverwater kan testen:
Teststrips
Teststrips; Met teststrips krijg je snel en gemakkelijk een overzicht van de meest belangrijke waterwaarden. Je houdt de strip in het water en de resultaten verschijnen na enkele seconden al op de strip. De resultaten worden vaak weergegeven in vakjes die van kleur veranderen.
Druppeltest
Met behulp van druppeltest vloeistoffen verandert het watermonster van kleur. Met de bijgeleverde kleurschaal kun je gaan vergelijken. De druppeltesten zijn zowel los als in complete test koffers verkrijgbaar. Een test koffer bevat verschillende watertests waardoor meerdere metingen gedaan kunnen worden, zoals de pH-waarde, nitriet, ammoniak, nitraat, fosfaat, carbonaathardheid etc. Een snelle en effectieve manier om je waterwaardes te meten en er achter te komen waar eventueel acties op uitgezet moeten worden.
Elektronisch/digitaal
Voor de professionele aanpak kun je ook kiezen voor elektronische meetapparatuur als een elektronische of digitale watermeter. De elektronische tester meet in slechts een paar seconden de belangrijkste waardes in het vijvermilieu. De testresultaten zijn zeer nauwkeurig en kunnen via bluetooth worden verzonden naar je smartphone of tablet. Met de elektronische watermeter kun je vaak en eenvoudig de waterkwaliteit controleren. Met de bijbehorende app worden waardes gebruikt voor een complete diagnose en historie van het water. In deze app worden tevens tips aangedragen om de waterkwaliteit op peil te houden en eventuele problemen te voorkomen.
Voor het meten van fosfaat en nitriet (in zoet- en zoutwater vijvers) zijn er tevens speciaal ontworpen pocket fotometers. Deze zijn veel nauwkeuriger dan testkits & teststrips en de resultaten worden digitaal weergegeven. Je hoeft hierbij niet met teststrips te werken of kleuren te vergelijken. Het digitaal meten is nauwkeurig en eenvoudig af te lezen. Bekijk hier alle test sets
Wanneer test je de waterwaarden in het vijverwater?
In principe is het altijd belangrijk om je vijverwater en de waterkwaliteit regelmatig te testen. Bijvoorbeeld één keer per week. Wanneer je na verloop van tijd meer ervaring hebt in het op het juiste niveau houden van de goede balans en waterwaardes in het vijvermilieu zou je er voor kunnen kiezen om wat minder vaak de waterwaardes te gaan testen. Een belangrijk aspect hierbij is het goed kunnen beoordelen van de gezondheid van je vissen en/ of waterplanten. Dit zou namelijk een trigger kunnen zijn om alsnog eerder dan gepland de waterwaardes te testen. Extra belangrijke momenten om het vijverwater te testen is bij erg veel blad- en regenval, hele warme temperaturen, het steeds meer voeren van je vissen en als belangrijkste moment de kritieke opstartfase van de vijver in het begin of tijdens de start van ieder nieuw seizoen (voorjaar).